Rövid hírek

A szövetkezetekről a „Szenvedélyünk, Tusványos!” rendezvényen

Szövetkezetek - a közösségépítés eszközei

Első ízben szerepelt a szövetkezetek témája a Bálványosi Nyári Szabadegyetem programjában. A 2018. július 25.én tartott „Szövetkezetek - a közösségépítés eszközei” c. programban Kósa Lajos az OSZT elnöke, Novák Katalin, az EMMI államtitkára, Patay Vilmos OSZT alelnök, a HANGYA elnöke, Fiák István OSZT alelnök, a DIÁK-ÉSZ elnöke az érintett szövetkezeti szektor bemutatása mellett a fórumon a szövetkezetek közösségépítésben játszott szerepéről beszéltek.

Új vezetéssel

Tisztújító közgyűlést tartott az OSZT

2018. május 31.-én délután tartotta tisztújító közgyűlését az Országos Szövetkezeti Tanács. A 2017. évi gazdálkodásról és a 2018. évi tervről szóló beszámoló elfogadása után az alapszabálynak egy új irányítási szerkezet érdekében tett módosítását fogadta el a szervezet legfelső szerve, a Tanács.

Közeledik a Szövetkezeti Világnap

Idén is ünnepel a szövetkezeti világ

Az évről- évre sorra kerülő ünnepség a szövetkezeti mozgalom ünnepe. Az Országos Szövetkezeti Szövetség 2018. július 6.-án tartja a Szövetkezeti Világnap eseményeihez kapcsolódó rendezvényét a Vajdahunyad Várban. A Szövetkezetetek Nemzetközi Szövetsége (ICA) idei jelmondatával üzenetét a fenntarthatóság és a szövetkezeti mozgalom kapcsolatára irányítja. 

A felhívást, és a rendezvény meghívóját rövidesen csatoljuk.

A szövetkezeti kutatás megújulása

Létrejött a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft.

Az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) közgyűlésén hozott döntésekről adott tájékoztatást Patay Vilmos elnök,aki a HANGYA Szövetkezeti Együttműködést is vezeti. Elmondta, hogy megalapították a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft.-t., de hozzátette: a kutatóintézet nem új keletű, hiszen az már a rendszerváltás előtt is működött.

Ünnep előtt a világ szövetkezetei

A szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le

 

A Nemzetközi Szövetkezeti Nap hazai megünneplésére 2017. június 30.-án 11 órai kezdettel kerül sor a Vajdahunyad várban. Az ünnepség előzetes programját a csatolmány tartalmazza.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének az ünnep alkalmából nyilvánosságra hozott közleménye a címben jelzett gondolattal üzent a világnak.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége (ICA) üzenetében hangsúlyozza:

A szövetkezeti alapelvek teljesebb érvényesüléért

V4 projekt

a szövetkezet alapelvek európai szintű kodifikációjáért

 

Amint a korábbi híreinkben beszámoltunk, az Országos Szövetkezeti Tanács a szövetkezetek nemzetközi elveinek uniós szintű kodifikációja érdekében a lengyel partnerszervezettel közösen 2016  júliusban az Európai Parlamenthez petíciót nyújtott be.

A petíció parlamenti és bizottsági vizsgálata 2017 áprilisában megindult.

A kezdeményezést 2016 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium is fontosnak ítélve indokoltnak tartotta, hogy a petíció mögöttes szakmai tartalma lehetőleg V4 szinten, vagy V4+ viszonylatban a Visegrád Alap pénzügyi támogatásával összehangolásra kerüljön.

Mindezek tükrében a lengyel partnerrel történt egyeztetést követően a Visegrád Alaphoz az OSZT 2017. március 1.-én pályázatot nyújtott be a téma szakmai áttekintését, és a regionális álláspont (V4, vagy V4+) összehangolását végző projektre. A projekt támogatásáról a V4 Alap 2017. május 19.-én adott hivatalos értesítést.

Észrevételek a szociális szövetkezeteket érintő törvényjavaslathoz

Parlament előtt a szociális szövetkezeteket érintő javaslat

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésében tárgyalja az Országgyűlés az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezetet (T/12732. számú törvényjavaslat). Az OSZT vezetése a szövetkezeti törvényt érintő módosító javaslatokkal kapcsolatban a csatolmányban megtekinthető észrevételeket tette.

Oldalak