V4 hírek

Lobby Brüsszelben / Lobby in Brussels

Konferencia a szövetkezeti alapelvekről (Brüsszel)

Conference on Co-operative Principles in Brussels

A V4 Alap által támogatott projekt keretében 2018. január 31.-én Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletén került sorra a konferenciára a szövetkezeti alapelvek alkalmazásáról az EU jogban.  Erre a rendezvényre a döntéshozók és lobby szervezetek széles köre került meghívásra.

A szövetkezeti alapelvek teljesebb érvényesüléért

V4 projekt

a szövetkezet alapelvek európai szintű kodifikációjáért

 

Amint a korábbi híreinkben beszámoltunk, az Országos Szövetkezeti Tanács a szövetkezetek nemzetközi elveinek uniós szintű kodifikációja érdekében a lengyel partnerszervezettel közösen 2016  júliusban az Európai Parlamenthez petíciót nyújtott be.

A petíció parlamenti és bizottsági vizsgálata 2017 áprilisában megindult.

A kezdeményezést 2016 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium is fontosnak ítélve indokoltnak tartotta, hogy a petíció mögöttes szakmai tartalma lehetőleg V4 szinten, vagy V4+ viszonylatban a Visegrád Alap pénzügyi támogatásával összehangolásra kerüljön.

Mindezek tükrében a lengyel partnerrel történt egyeztetést követően a Visegrád Alaphoz az OSZT 2017. március 1.-én pályázatot nyújtott be a téma szakmai áttekintését, és a regionális álláspont (V4, vagy V4+) összehangolását végző projektre. A projekt támogatásáról a V4 Alap 2017. május 19.-én adott hivatalos értesítést.